Nettleser-statistikken 2017

Da er Q1 2017 over og det er tid for å se på nettleser-statistikken så langt i 2017 samt hvordan den utvikler seg gjennom året.

Chrome fortsatt størst – og har i praksis vunnet

Google Chrome er som de siste årene fortsatt den mest brukte nettleseren i Norge (og verden) med en markedsandel i Norge på rundt 45%, som er mer eller mindre identisk med fjoråret.

Google Chrome er den dominerende nettleseren.

Dersom vi skal si det har vært en nettleser-krig de siste årene mellom de fire mest brukte nettleserne Chrome, Internet Explorer, Safari og Firefox kan vi nå konkludere med at Google’s Chrome nettleser har gått seirende ut.

En markedsandel på opp mot 50% for èn enkelt nettleser er det aller beste Google kunne håpe på. De fleste som eier et Apple-produkt bruker normalt automatisk den innebygde nettleseren Safari, som forøvrig fungerer helt fint. I tillegg finnes det fortsatt en del eldre PCer rundt forbi, der det er problematisk å kjøre en ny og moderne nettleser som Chrome pga gammel/treg hardware. Etterhvert som denne gruppen bytter ut med nyere hardware vil de naturlig enten gå over til Chrome eller Safari.

Safari på 2.plass

På 2.plass finner vi – som i 2016 – Apple sine Safari nettleser med en markedsandel på rundt 27%. Safari brukes utelukkende på iOS-enheter som iPhone, iPad og Mac.

Internet Explorer fortsetter nedgangen

Det mest positive med utviklingen er at Microsoft’s Internet Explorer fortsetter å synke i markedsandel, og er nå samlet nede på rundt 10% – ned fra nesten 20% i 2016.

Når vi ser på de forskjellige versjonene av Internet Explorer så skrev vi i 2016 at vi forutså at IE10 og IE9 ville bli mer eller mindre utryddet i løpet av året. Det har nå skjedd, og det er bare en håndfull brukere igjen på disse gamle nettleserne.

Microsoft’s nye nettleser – Edge – har ikke hatt særlig vekst men ligget stabilt på rundt 5% markedsandel i Norge.

Edge er utviklet for Windows 10 og kommende nye versjoner av Windows, og erstatter alle tidligere Internet Explorer nettlesere.

Kun støtte for IE11 av Internet Explorer nettleserne

Trollweb – en av norges største webutvikling-selskaper – støtter fra 2017 kun den aller siste versjonen av Internet Explorer – IE11 – fra Microsoft, i tillegg til Edge.

Internet Explorer 10 (IE10) og nedover er ikke lengre støttet, og vil ikke bli gjort spesialtilpasninger for.

Vi forventer at markedsandelen til IE11 vil havne under 3% før utgangen av 2017, og dermed vil alle Microsoft’s Internet Explorer nettlesere være utdatert / ikke støttet lengre.

Firefox forsvinner sakte men sikkert

Den tidligere veldig populære nettleseren Firefox – utviklet av et åpent og fritt utviklermiljø – er på kraftig vei nedover, og vil i løpet av noen år være nede på bare et par prosent markedsandel.

En viktig grunn til at Firefox har mistet mange brukere de senere årene er at den store pengestøtten fra Google etterhvert stoppet opp, da Google istedenfor ønsket å rette alt fokus på sin egen nettleser Chrome. Pengestøtten fra Google innebar at søkemotoren Google var forhåndsvalgt inni nettleseren.

Oppsummert: Google og Apple står igjen som de to viktigste nettleserne

Ser man på bildet nedenfor er trenden helt klar – Google’s Chrome nettleser og Apple’s Safari nettleser vil være de to viktigste og mer eller mindre eneste nettleserne å ta hensyn til de neste årene.

Nettlesere med under 10% markedsandel får automatisk mindre fokus fra oss som webutviklere, og ender da fort i en “ond spiral” der det går enda raskere før de mister enda flere markedsandeler, og til slutt ender opp med å i praksis bare bli brukt av “spesielt interesserte”.

Tydelig trend at Google Chrome er- og kommer til å forbli den dominerende nettleseren fremover. Statistikken er hentet fra StatCounter og gjelder bruk i hele verden.

Følgende nettlesere er støttet fra 2017

Stort sett alle nettlesere har i dag automatisk oppdatering til nye versjoner, og det er i praksis disse som er støttet.

  • Google Chrome – siste offisielle/stabile versjon
  • Apple Safari – siste offisielle/stabile versjon for iOS-enheter (Mac, iPhone, iPad)
  • Firefox – siste offisielle/stabile versjon
  • Microsoft Internet Explorer 11 (IE11)
  • Microsoft Edge – siste offiselle/stabile versjon
  • Opera – siste offiselle/stabile versjon

Normalt fungerer nettsidene i alle nettlesere lansert de siste årene, men de blir kun testet på de nevnte versjonene.

Lurer du på noe i forhold til de forskjellige nettleserne? Ta kontakt med netthandel-spesialisten Trollweb