Oppsummering fra Magento Imagine 2017

Verdens største og viktigste Magento-konferanse – Magento Imagine – ble avholdt i Las Vegas 2.-5.april 2017, med over 2700 deltakere fra hele verden. Her får du oppsummeringen fra konferansen.

Nytt av i år er at Magento nå har en solid visjon om å blant annet være den siste plattformen man behøver å bytte til, noe de fleste kan like.

Imagine-konferansen avholdes hvert år på fantastiske Wynn – et av de flotteste og mest eksklusive hotellene i Las Vegas, og kvaliteten på- og gjennomføringen av konferansen gjenspeiles godt av stedet man er på – der alt er nøye planlagt ned til minste detalj.

I motsetning til de fleste konferanser her i Skandinavia samler Magento Imagine en veldig god miks av leverandører og kunder, slik at man får diskutert og delt erfaring med begge parter fra andre deler av verden.

Som alltid er Magento Imagine tettpakket med tungt faglig innhold, spennende produktlanseringer og en veldig god sosial atmosfære.

Yngve Bollie – ny CEO i Trollweb Solutions Norge – er klar for første offisielle dag av Magento Imagine 2017 etter en “svipptur” fra Norge.

Kortversjon fra konferansen for deg med ekstra dårlig tid

 • Magento bygger inn en rekke veldig gode funksjoner og løsninger i Magento Enterprise, som gjør produktet vesentlig mer effektivt og verdifullt for langt flere nettbutikker enn tidligere
 • B2B-funksjonaliteten som nå kommer i Magento Enterprise er så god at den kan konkurrere med de aller fleste rene B2B-løsningene i markedet
 • Magento-plattformen håndterer en estimert omsetning på rundt en billion (tusen milliarder) norske kroner hvert år, og vil være den største og mest betydningsfulle netthandel-plattformen å være på i lang tid
 • Magento 2 er nå veldig snart ansett som et stabilt og solid produkt, og vi kommer til å begynne å bygge opp de første enklere M2-butikkene i løpet av kort tid
 • Selskapet Magento har som overordnet mål at Magento-plattformen skal være den siste plattformen man bytter til
Som alle etterhvert har forstått er det de som klarer å tilpasse seg som lever lengst.

Referat fra partnersamlingen

Dagen før selve konferansen startet inviterte Magento-ledelsen alle større partnere til en egen samling for å informere om viktige tekniske- og strategiske nyheter, samt for å – noe overraskende – komme med et par unnskyldninger.

Et hundretall Magento-leverandører fra hele verden var med på partnersamlingen, ledet av CEO i Magento, Mark Lavelle.

Beklagelse overfor partnere og kunder

Som de fleste vet ble Magento kjøpt opp av eBay gjennom to omganger i perioden 2010-2011. Magento var under eierskap og ledelse fra eBay helt frem til oppkjøpsfondet Permira kjøpte Magento Inc i 2015.

I perioden under ledelse fra eBay var det veldig få produktlanseringer, utviklingen av Magento 2 gikk veldig sakte, og oppfølgingen fra Magento ut mot de aller fleste partnerne var generelt svært dårlig.

Trollweb og en rekke andre partnere rundt i verden tok dette opp en rekke ganger i denne perioden, og det er nå dette den nye ledelsen i Magento har jobbet målrettet med å få orden på – med stor suksess. Likevel valgte Mark Lavelle – nå CEO i Magento – å beklage dette overfor alle partnerne.

Mark Lavelle beklaget også at det nye “flaggskipet” – Magento Enterprise Cloud – som ble lansert under forrige Imagine-konferanse i 2016, inneholdt altfor mange tekniske problemer samt at man ikke hadde nok ressurser i Magento til å bistå og supportere de første kundene som skulle lanseres på Enterprise Cloud. Trollweb så heldigvis konturene av dette veldig tidlig og bestemte oss for å ikke rulle ut noen kunder på Enterprise Cloud med det første.

Hele Magento-ledelsen stilte opp til QA, der som vanlig en rekke relativt tøffe spørsmål ble tatt opp av oss leverandører.

Stort fokus på Magento Enterprise fremover

Magento må som alle selskaper tjene penger – og man tjener som kjent ikke penger direkte av å utvikle og gi bort gratis-versjonen Magento Community Edition som de fleste i dag bruker. Magento informerte derfor tydelig at de kommer til å fortsette som før å investere tungt i videreutvikling av Magento Community Edition og at det vil være fundamentet i Magento Enterprise – men at alt fokus på utvikling av tilleggstjenester til Magento vil bli bygget opp rundt Magento Enterprise Edition. Vi kommer derfor og av flere andre årsaker til å anbefale langt flere kunder å gå over på Magento Enterprise i tiden som kommer.

Magento 1 lever videre lenge, men snart klart for utrulling av Magento 2

På grunn av alle barnesykdommene som har vært med Magento 2 informerte også ledelsen i Magento at de kommer til å vedlikeholde sikkerhetsoppdateringer og andre kritiske oppdateringer i Magento 1 også etter de opprinnelige tre årene som de har informert om frem til nå og som lisensavtalen sier.

Trollweb har som kjent holdt igjen på utrulling av Magento 2, med frem til nå tydeligvis gode grunner. Vi snakket også med en rekke andre Magento-leverandører både fra USA og andre steder i verden, som har hatt samme policy.

Når det er sagt så anser vi nå i sommer når neste store oppdatering kommer at Magento 2 er definert som stabilt og klart til å forsiktig begynne å rulles ut på utvalgte kunder, og vi kommer derfor til å begynne å plukke ut- og planlegge utrulling hos enkelte nye kunder ila Q2-Q3 2017.

Anbefalt start på migreringsarbeid fra Magento Enterprise 1 til Magento Enterprise 2 i løpet av Q4 2017/Q1 2018

En for mange overraskende “nyhet” var at Magento direkte anbefalte de fleste Magento Enterprise kundene å begynne migreringsarbeidet til Magento Enterprise 2 så sent som på slutten av 2017 og begynnelsen på 2018.

Selv har vi planlagt i forhold til dette lenge, og det er veldig betryggende å se at Magento selv nå også velger å anbefale en så “sen” start på migreringsarbeidet.

For alle kundene våre som kjører Magento Enterprise vil man derfor ikke se en planlagt migrering til Magento 2 før mest sannsynlig i 2018. Vi tar kontakt med den enkelte kunden fortløpende når vi mener alt bakenforliggende er klart til å se på migrering.

Produktlanseringer

I kjent stil ble det lansert en rekke nye produkter under Imagine. Her er de viktigste:

NYHET: Magento B2B

Den etter vår mening absolutt viktigste nyheten var lanseringen av B2B-løsningen for Magento Enterprise. Denne løsningen inneholder nesten alt av B2B-funksjoner vi som partnere har ønsket å ha i Magento, og som vi frem til i dag har vært nødt å skreddersy inn i løsningen.

Magento B2B blir en veldig viktig brikke for mange – og vi snakket mye med de som hadde presentasjonen av B2B for å få alle detaljer.
Noen av funksjonene:
 • Firmakonto. Mulighet for B2B-kunden å selv opprette underbrukere med forskjellige roller (innkjøper, betaling med avvikende kredittnivå mm)
 • Tilbud/Quotes. Effektiv innsending av tilbudsforespørsel, med fleksibel dialog frem og tilbake til godkjent tilbud, som så gjøres om som en ordre.
 • Effektiv innkjøp. Lim inn liste med varekoder eller last opp enkel CSV med varekoder som skal kjøpes.
 • Tilpasset varekatalog. La den enkelte B2B-kunden ha sin varekatalog med “sine produkter”, med egendefinerte priser osv.
 • Real-time lagerstatus mot flere lokasjoner. Innebygget logikk for å spørre på lagerbeholdning på eksterne distribusjonssentre mm.
 • Fleksible APIer for alle B2B-funksjoner. Integrasjoner mot bakenforliggende ERP- og CRM-systemer er essensielt i en B2B-løsning, og alle funksjonene i den nye B2B-løsningen er støttet opp av solide APIer.
 • Multi Channel støtte.
Trollweb med som utvalgt partner til å beta-teste B2B

Magento B2B lanseres ikke før Q3 2017 men vi snakket direkte med produktsjefen i Magento og fikk som en av veldig få Magento-partnere tilgang til å være med i den pågående beta-testingen og til å få rulle ut B2B på noen av de første kundene.

Trollweb har spesialisert seg på B2B og kommer til fokusere enda mer på B2B-leveranser nå som Magento Enterprise om relativt kort tid får så solid B2B-funksjonalitet. Ønsker du at vi ser på en moderne B2B-løsning for din bedrift, ta kontakt.

NYHET: Magento Business Intelligence

Magento kjøpte som muligens kjent opp selskapet RJMetrics i 2016, og døpte om løsningen til Magento Analytics. RJMetrics var da et verktøy for å kunne trekke ut data fra blant annet Magento, for så å få dataene presentert på en oversiktlig og effektiv måte.

Magento Business Intelligence ble lansert under årets Magento Imagine-konferanse.

Under Imagine-konferansen kunngjorde Magento at tidligere Magento Analytics fra nå av heter Magento Business Intelligence (Magento BI).

Magento BI vil være nyttig for nettbutikker som ønsker å bruke dataanalyse i større grad for å følge med på trender og annet, og som ikke får nok tall ut av Google Analytics.

Magento BI vil finnes i to versjoner; Essentials og Pro.

Essentials koster fra $100 pr mnd avhengig av årlig omsetning. Pro prises case by case og er normalt kun relevant for de med omsetning på et par hundre millioner og oppover.

NYHET: Magento Social

Magento Social er en integrasjonsløsning som gjør at en nettbutikk relativt raskt og enkelt kan synkronisere hele- eller deler av produktkatalogen til sosiale kanaler som Facebook, for der å kunne gjøre tilgjengelig hele sortimentet for handel direkte – eller for å sende trafikk tilbake til nettbutikken.

Merk: Magento Social er helt ny – og leveres i samarbeid med en noe ukjent 3.part, og vi ser en del foreløpige svakheter med den tekniske løsningen, så vi vil ikke rulle Magento Social-løsningen ut på noen kunder med det første.

NYHET: Magento Shipping

Nok en løsning levert i samarbeid med 3.part – Temando. Magento Shiping skal gjøre det enkelt å integrere nettbutikken mot alle de store transportørene, samt å forenkle lagerhåndtering, plukk mm.

Vi kommer til å teste denne løsningen utover de neste månedene og se om løsningen gir den verdien man ser for seg.

NYHET: Bluefoot CMS nå en del av Magento

Dette har vært kjent en stund men det kom nå flere detaljer rundt Magento’s oppkjøp av Bluefoot CMS – en publiseringsløsning som gir en del sårt trengende CMS-funksjoner for Magento.

Bluefoot CMS vil kun være tilgjengelig for Magento Enterprise kunder, og vår egen WordPress-baserte WPCloud CMS-løsning for Magento har allerede stort sett de samme (og flere) funksjonene som Bluefoot CMS, men vi kommer i alle tilfeller til å teste løsningen grundig for å se om noen kunder kan ha nytte av denne utover WPCloud.

NYHET: Magento inngår strategisk samarbeid med våre venner i Nosto og dotMailer

Trollweb har som kjent jobbet tett med Nosto i en årrekke rundt det å tilby personifisert shopping i verdensklasse. Nå har også Magento sett potensialet i Nosto, og har derfor inngått tett strategisk samarbeid med Nosto.

dotMailer – vår anbefalte løsning for segmentert og automatisert epost-markedsføring – er også tatt inn i varmen til Magento som strategisk teknologipartner.

Dette er veldig positive nyheter for alle våre kunder som har- eller vurderer denne typen tjenester.

Det var også et stort messeområde med en rekke underleverandører – deriblant våre venner i Nosto og Fastly. Algolia hadde også stand, og vi snakket mye med dem også.

Deling av erfaring med andre Magento-leverandører

En av de viktigste årsakene til at vi drar til Magento Imagine er for å treffe “likesinnede” – andre Magento-leverandører fra hele verden, for å høre deres erfaringer, diskutere problemstillinger og mye annet. Her har vi både fått delt- og tatt imot masse veldig verdifull kunnskap, som vi kommer til å bruke fremover for å kunne levere enda bedre og mer effektive løsninger.

Chris fra Trollweb Solutions i Sverige, klar for diskusjoner med andre Magento-leverandører og nettbutikk-eiere.

Blant annet har de aller fleste vi snakket med også ventet med å levere Magento 2 inntil løsningen er stabil nok – noe de fleste (som oss) nå mener den er.

Samtidig har vi sett veldig tydelig at vi er helt i forkant på verdensbasis rundt løsningene vi leverer, med enkle og effektive kjøpsprosesser og betalingsløsninger, gode fraktmetoder, ryddige og responsive nettbutikker med PolarCore-rammeverket vårt, gode omni-kanal løsninger med blant annet Klikk & Hent – og ikke minst veldig solide og effektive integrasjonsløsninger mot blant annet ERP og logistikk.

Oppsummert av oppsummeringen

Solid konferanse, og er vel verdt den relativt lange reisen til Las Vegas. Ekstra tusen takk til våre venner Ragnhild og Alf i VITA.no for fantastisk følge i Las Vegas – og så håper vi at flere av våre venner og kunder blir med til Magento Imagine 2018! (send oss en epost dersom du vurderer å være med).

Litt bilder fra konferansen

Trollene har spredt seg helt til Nevada-ørkenen, selv om det ikke var helt favorittplassen for dem.
I godt selskap med underleverandører.
Upåklagelig utsikt fra erverdige Wynn og Encore i Las Vegas.
De første dagene bodde vi på velkjente Bellagio, blant annet kjent for fantastiske vann-show hver halvtime og Ocean Eleven-filmene.
Trolls on Tour. Foran fra venstre: Richard (Sverige) og Yngve (Norge). Bak fra venstre: Roy Andre (èn-hånds-massør, fra Norge) og Chris (to-hånds-massør, fra Sverige/UK).
Man kan ikke dra til Las Vegas uten å få med seg litt av galskapen. På Hakkasan fikk vi oppleve Dj Tiestö live, på Bellagio fikk vi oppleve fantastiske Circus du Soleil O – og ja, vi klarte uten problem å svi av noen dollar på casinoene :)
100% amerikansk! And we love it :)
Farvel Las Vegas. Snakkes neste år!